Warmtemeter

Een wamtemeter (doorstroommeter) wordt in de CV-leidingen gemonteerd en meet de hoeveelheid water dat door de installatie gaat en de temperaturen. Wanneer er voor iedere woonruimte een warmtemeter is geplaatst, kunnen de totale stookkosten worden gesplitst door de verhouding te nemen tussen de verbruiken onderling.

Doorgaans geven verhuurders de voorkeur aan het plaatsen van warmtemeters boven het plaatsen van radiatormeters. Doorstroommeters zijn nauwkeurig, meten het werkelijke warmteverbruik in de gehele woning en het is een ijkbaar apparaat. Radiatormeters geven daarentegen slechts een benadering van het warmteverbuik, waardoor er allerlei omrekenfactoren nodig zijn. Verder houden radiatormeters geen rekening met warmteverlies als gevolg van transport binnen de woning, radiatormeters zijn niet te ijken en 'meten' soms warmteverbruik terwijl er geen warmte gevraagd wordt.

Dat niet overal warmtemeters worden geplaatst heeft te maken met de kosten voor de verhuurder hoger zijn dan in geval van het plaatsen van radiatormeters. Omdat een warmtemeter tot de onroerende zaken worden gerekend, kunnen deze kosten niet via de servicekosten worden doorbelast aan de huurders. Ook is niet iedere woning geschikt voor het aanbrengen van warmtemeters. Daar is namelijk een eigen aan- en afvoerleiding van de centrale verwarming voor nodig. In woningen waar de aanvoer van warm water door meerdere woningen loopt en de retourleiding door meerdere woningen terugkomt, kunnen geen doorstroommeters toegepast worden.

    

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar individuele stookkosten
   
Radiatormeter
Verdampingsmeter
Gasmeter
   
Voorbeeld niet-individuele bemetering
Voorbeeld individuele bemetering
Voorbeeld graaddagenmethode
   
Stookkosten gemeenschappelijke ruimten

 

   

 
Naar boven